neděle 16. srpna 2015

Špendlíková kořeněná marmeláda a šťáva


U jedné málo rušné silnice kousek od Římova u Českých Budějovic jsem našla růst spoustu keřů obsypanými špendlíky, neboli mirabelkami či myrabalány. Existuje spoustu druhů tohoto ovoce a jen málokdo dokáže tyto druhy ovoce rozeznat, tak jim prostě budu všem říkat špendlíky.

A tak jsem vyrazila s košíkem a pár kilo jsem si za pár minut natrhala. Jenže co s nimi? Z části jsem upekla koláč a z části jsem se rozhodla vyrobit špendlíkovou marmeládu.

A můj dojem? Marmeláda je řidší a trpčí, ale nic hrozného.

První várka marmelády se mi povedla trochu řidší, a tak jsem ji pojmenovala jako špendlíková šťáva. Pijeme ji zředěnou s vodou a je dobrá. Je to vlastně takový ,,špendlíkový džus"

Takto vypadá výsledek:














Recept:

Budete potřebovat:

špendlíky
vodu
1 kyselina citronová
badyán
mletá a celá skořice
hřebíček
2 Želírovací cukr 3:1
(rum)

Postup: 

Nejdříve dáme nevypeckované špendlíky do hrnce a rozmačkáme špendlíky rukou. Dále přidáme badyán, celou skořici a hřebíček. Dle potřeby přidáme velmi malé množství vody. S vodou opatrně, špendlíky mají dostatečné množství vody v sobě. Až se začnou oddělovat pecky a ovoce bude rozměklé, tak jej vyndáme a propasírujeme nejlépe přes cedník.

Vrátíme do hrnce a vaříme asi 5-7 minut. Na 3 kg špendlíkové kaše přidáme 2 želírovací cukry a 2 lžičky kyseliny citronové. Přidáme mletou skořici a rum dle chuti.

Hotovou marmeládu ihned plníme do čistých sklenic (nejlépe vypláchnutých i octem). Sklenice otočíme víčkem dolů. Marmeládu není třeba sterilizovat.

TIP: pokud se vám podaří řidší marmeláda, lze ji použít na přípravu alkoholických i nealkoholických nápojů.

TIP ŠPEDLÍKOVÝ KOKTEJL - do sklenice dáme řidší špendlíkovou marmeládu, led a jakýkoliv ,,tvrdý" alkohol, můžeme přidat třtinový cukr, ovoce...zkrátka cokoliv dle chuti.

























Žádné komentáře:

Okomentovat