DOBRÉ RÁNO Jižní Čechy! Dnes snídáme OSTRUŽINY!
Včera jsme zajely nasbírat pár ostružin a přivezly jsme docela slušný úlovek. A tak jsem se rozhodla
vyzkoušet dva druhy těsta na koláč- kynuté a nekynuté.
Nekynutý byl opravdu SKVĚLÝ! Kynutý vzhledově trochu šišatý, chuťově též SKVĚLÝ!
Ostružinový koláč - velmi rychlý a jednoduchý
přiměřeně ostružin
100 g cukr krupice
125 g másla
2 lžičky prášku do pečiva
2 vejce
170 ml mléka
220 g polohrubé mouky
Jak na to:
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva a přidáme mléko, povolené máslo, vajíčka a nakonec očištěné ostružiny.
Můžeme těstem plnit formičky na muffiny, nebo nalít do jakékoliv - vymazané- formy. Vždy však plníme do 2/3 nádoby, neboť těsto nebude.
Vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme přibližně 20 minut.
Ostružinový kynutý koláč
ostružiny smíchané s cukrem - klidně s větším množstvím
2 dl oleje
500 g hladké mouky
3 žloutky
60 g cukr krystal
kvasnice
250 ml mléka
špetku soli
Jak na to:
Jako první vytvoříme kvásek - smícháme kvasnice s trochou mouky, vlažného mléka a cukru (asi tak aby to naplnilo 2/3 hrnečku). A necháme vzejít na teplém místě. Vhodné je třeba topení, ale v létě topení netopí, takže musíte vynalézt jiné teplé místo. Až kvásek začne přetékat z hrnečku, řekněte HRNEČKU DOST!
A rychle utřeme žloutky s cukrem a olejem. Ještě než hrneček začne vařit tak, že kvásek začne kapat dolů z kuchyňské linky, dejte do mísy mouku, sůl a přetékající kvásek. Vložte utřené žloutky. Ručně vypracujte hladké těsto a dejte kynout.
Po vykynutí smíchejte s ostružinami. A zde u mě nastal jediný problém, neboť ostružiny těsto značně zvlhčily, takže se mi do trouby nepovedlo dát v příliš estetické podobě. Ale to ještě vymakám. Pokud byste někdo měli tipy, jak na to, napište do komentáře.
Nakonec pečte v troubě na 180 °C dokud to nebude upečené - poznáte tak, že do těsta strčíte špejli. Až se těsto na špejli přestane lepit, máte hotovo. Nechte vychladnout a až poté krájejte.
A můj výsledek? Tvarově trochu kreativní! Chuťově však perfektní!
Žádné komentáře:
Okomentovat