Mátový sirup - recept
V lese jsem nasbírala volně rostoucí mátu. Část jsem nasušila na čaj a z části jsem se rozhodla podle udělat mátový sirup. No chuťově je úžasný! Recept jsem dostala od kamarádky.
A jak na to?
1. Do 0,5 l studené vody přidáme 0,5 kg cukru, uvedeme do varu, až začne směs houstnout,
přidáme 50 dkg čerstvé oprané, na kousky nařezané natě máty a 1 větší citron bez jadérek
nakrájený na plátky.
2. Krátce lehce povaříme, nemělo by to moc bublat.
3. Odstavíme, pokud jsme nedali citron, ještě vmícháme ½ lžičky kyseliny citronové, přiklopíme a
necháme cca 3 hodiny stát (občas promícháme).
4. Pak přecedíme přes plátno nebo husté síto, opět zahřejeme až k varu, naplníme horké do sklenic
a dobře uzavřené necháme dnem vzhůru až do vychladnutí.
5. Výborné při problémech s trávením, plynatostí, když špatně trávíme, i při nachlazení a pro
posílení imunity, také pro slazení nápojů a do koktejlů.
Já osobně si dokážu představit, dát si tento sirup úplně na všechno, co se snese se sladkým...puding, koktejl, koláč...
A úplně závěrem bych se s vámi ráda podělila o zjištění, kolik existuje druh mát! Nemá smysl je zde vyjmenovávat, každopádně, pokud volně mátu naleznete, je dobré se ubezpečit, že to máta je, a případně, zda ten konkrétní druh má stejné využití jako ostatní!
Žádné komentáře:
Okomentovat